Nemzetközi fesztiválzöldítés

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy az USA-ban és Nyugat-Európában (de leginkább Nagy-Britanniában) kb. két évtizede központi téma a környezetvédelem a fesztiválok esetében. A legtöbb kezdeményezés, egyéni fesztiválzöldítő törekvés innen indult, ezért az itteni esettanulmányokat és tapasztalatokat felhasználva elkerülheted a saját hibából tanulás költségeit. Az évek során számtalan sikertelen zöldítési kísérlettel találkoztunk Magyarországon, amelyek nagy része elkerülhető lett volna, ha időben utánaolvasnak a témának a nemzetközi szakirodalomban. Mint sok más területen, itt is a nyelvi és kulturális különbségek okozzák a legnagyobb nehézséget az elfogadás, megértés és cselekvés folyamataiban.

A Greener Festival

A nemzetközi fesztiválzöldítési igényekre adott válaszként 2006-ban

született meg a szervezet, amelynek célkitűzése a világ bármely pontján szervezett zenei- és művészeti fesztiválok fenntarthatóságának növelése. Információs szolgáltatásokat, oktatást és gyakorlati képzéseket kínálnak fesztiválszervezőknek. A honlapjukon a különböző nemzetközi fesztiválok környezetvédelmi esettanulmányainak egyik legnagyobb gyűjteménye található, így fesztiválszervezőként az is elég, ha csak átolvasod a kollégák tapasztalatait és inspirálódsz. Az egyesület 2007-ben megalapította a “A Greener Festival Award” díjat, amely a fenntarthatósági megoldásaik alapján akkreditálja a különböző fesztiválokat. A fenntartható fesztiválok szabványaként ismert GFA díjat évente közel ötven fesztivál nyeri el, a szakmai projekteken (faültetés, közvéleménykutatás, mérnöki megoldások) pedig több, mint 60 önkéntes dolgozik szerte a világban.

GreenShoot Pacific

A GreenShoot Pacific a másik nagy nemzetközi fenntartható rendezvény specialista, ők nem csak fesztiválokon, hanem konferenciákon, politikai gyűléseken és sportrendezvényeken is szolgáltatnak. A megközelítésük is tágabb: nem csak a környezeti, hanem a társadalmi és gazdasági hatását is mérik a rendezvényeknek, ill. tesznek javaslatokat a csökkentés és megszüntetés érdekében. Fenntarthatósági irányítási rendszerek, zöld akciótervek, csapatépítés és zöld kommunikációs stratégiák jelentik a szolgáltatásaik gerincét, amelyet profi és elismert szabványokkal támogatnak, ilyen a fenntarthatósági intézkedések hatékonyságát felmérő Global Reporting Initiative (Event Organiser Sector Supplement), valamint az ISO 20121 szabvány a fenntartható rendezvényszervezésről. Alapító tagjai a legnagyobb nemzetközi szakmai tömörülésnek (Sustainable Event Alliance).

Powerful Thinking

Egy komoly nemzetközi agytröszt és együttműködés rendezvények energiagazdálkodásának témájában. Több szakmai alapművet adtak ki az évek során (The show must go on, Festival Vision 2025, Smart Energy for Festivals) amelyek azóta is egyedüli referenciaként szerepelnek a zenei fesztiválok energiafelhasználásáról.

Julie’s Bicycle

2014-ben a brit Julie’s Bicycle volt az első szervezet, akik hiteles mérések alapján meghatározták egy fesztivál hulladéktermelési és szelekciós arányait. A számításaik szerint fejenként naponta 2,8 kg hulladékot termelnek a vendégek, tehát a fesztiválok éves hulladéktermelése az Egyesült Királyságban 23,500 tonna, amelynek csupán 32%-át hasznosították újra. Ez a szám akkor mond valamit, ha eláruljuk, a brit háztartások átlagos újrahasznosítási aránya 47%. A Julie’s Bicycle számít jelenleg az etalonnak fesztiválok esetében, ha mérésről, kvótákról, energia- és vízfelhasználásról, ökológiai lábnyomról vagy kibocsátási egyenértékekről esik szó. Több, mint 2000 vállalkozás használja az online szénlábnyom-kalkulátorukat, a saját tanúsítási rendszerük (Creative Green) pedig nemzetközileg elismert felmérést ad rendezvényekre.

Creative Carbon Scotland

Elsősorban a művészeti és képzőművészeti tevékenységek fenntarthatóságával foglalkozik, így nagyon hasznos adatbázis azoknak, akik fesztivál díszletekkel, dekorral, építéssel és egyéb, alkotó vagy művészeti tevékenységekkel foglalkoznak.

Green Festivals

A kanadai cég kompakt, profi és jól használható fesztiválzöldítő portált üzemeltet, a tulajdonosok adták ki a sokáig alapműnek számító „Icarus Foundation: Green Festivals and Events Guide” rendezvények környezetbarát szervezéséről.

Kambe Events

Komoly cég 20 év fesztiválzöldítő tapasztalattal, elsősorban tanácsadói, oktatói és szervezői szolgáltatásokat nyújtanak. Benne vannak az összes nemzetközi, fesztiválokkal kapcsolatos kutatásban és fenntarthatósági akcióban. A Powerful thinking társalapítójaként leginkább arról ismertek, hogy ők szervezik a világ talán legzöldebb fesztiválját. A Shambala hétszeresen szénlábnyom-pozitív, kizárólag újrahasznált tárgyakból épített és megújuló energiával ellátott, hús- és halmentes fesztivál.

Festival Republic

Komoly, profi fesztiválszervező cég. Évente közel tíz közepes-nagy fesztivált szerveznek, a zöld megoldásaikat és fenntarthatósági kampányaikat részletesen bemutatják a kiadványaikban.

Clean Vibes

Fesztiválzöldítés, elsősorban hulladékcsökkentés és –kezelés témában, de az oktatás, tudatformálás, beszerzésmenedzsment és Zéró Hulladék sem áll távol tőlük.

Green Event Ninjas

Profi, összeszedett fesztiválzöldítő csapat, etikus brandépítésben, zöld kommunikációban erősek.

We Love Green Festival, Franciaország. Fotó: littlesun.com

Európában az Egyesült Királyság, máshol az USA számít alapnak, ha fesztiválzöldítésről van szó, bár Ausztrália, Új-Zéland, Portugália és Dánia is komoly szakik. A teljesség igénye nélkül itt egy lista a legfontosabb, fesztiválokat tömörítő egyesületekről és információs portálokról.

Association of Independent Festivals

Association of Festival Organisers

International Festivals and Events Association

European Festivals Association

World Festival Association

European Festival Finder

Green Events & Innovations Conference

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s