Hús vagy növény?

A húsevők és vegetáriánusok évtizedek óta tartó vitájából talán mindenki hallott már részleteket, néhány éve pedig a vegán életmód hívei is beszálltak a maguk érveivel. Nem célunk állást foglalni a filozófiai, antropológiai és etikai jellegű kérdésekben, az ételeink teljes életciklusának környezetre gyakorolt hatása viszont nem egy ilyen téma, ott egyszerűen számok szerepelnek, a következtetést meg mindenki vonja le magának.

Annyi biztosan kijelenthető, hogy az emberek húsfogyasztását kiszolgáló nagyüzemi állattartás az egyik legjelentősebb tényezője a klímaváltozásnak (konkrétan az állati takarmányok megtermelése, ill. a kérődzők emésztésének metántermelése), a tengerek túlhalászatáról nem is beszélve. Ezen nincs mit ragozni, az átlagember húsfogyasztásának csökkentésével jelentősen csökkentheti étkezésének környezeti hatását.

Fontos viszont tiszta vizet önteni a pohárba: nem a húsfogyasztással van a baj, hanem a nagyüzemi állattartással és a fogyasztói társadalommal. Gondoljunk bele, melyik étel előállítása okoz nagyobb ökológiai lábnyomot: az út mellett talált, elütött fácánból főzött leves vagy egy Magyarországon készített vegán banánturmix? Egy vadkár-elhárítás során elejtett vaddisznóból töltött kolbász, vagy egy januárban felszolgált biospenót-főzelék?

Egyértelmű, hogy ezekben az esetekben a vegán opció ökológiai lábnyoma többszöröse a húsos opciónak. De hangsúlyozzuk, ezek extrém példák, és feltehetőleg senki nem ismer ma Magyarországon olyat, aki húsos ételt csak elütött állatból vagy túlszaporodott vadállományból készít, ezért továbbra is a húsfogyasztás csökkentése marad a leghatásosabb opció, ha étkezésünk környezeti hatását csökkenteni kívánjuk.

One thought on “Hús vagy növény?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s