Zéró Hulladék háztartás #1

A zéró hulladék alapelve, hogy hiába hisszük azt, hogy a megoldásunk abszolút környezetbarát – mindig van egy zöldebb út. Vegyük példának az egyszerű alma evést. Hiába veszünk a boltban direkt csomagolásmentes almát, a pénztárhoz általában egyszer használatos műanyag zacskóban visszük. Tudtad, hogy ez nem kötelező? Mi simán kipakolunk 5-6 almát a szalagra, zacskó nélkül, és udvariasan elnézést kérünk a pénztárostól, hogy megnehezítettük a dolgát.

Ennél is jobb, ha csak magyar almát veszünk (nincsen vele járó szállítási környezetterhelés), ill. akkor vesszük, amikor érik (a hűtőkamrák jelentős energiafelhasználással működnek).

De van tovább!

Mi egy olyan kísérletbe fogtunk bele, ahol a keletkező hulladékot igyekszünk minimalizálni, azaz újrahasználni. Az almacsutkát nem dobjuk ki egyből a komposztba, hanem óvatosan felvágjuk, a magokat kivesszük és elültetjük, majd a maradékot megszárítjuk, és gyümölcstea alapanyagnak használjuk fel. A kikelő palántákat egy ideig neveljük a szélvédő alatt, majd alkalmas helyen elültetjük. Ki tudja, hátha ezzel az almafogyasztásunk környezeti hatása pozitívba fordul….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s