Személyes zöldítés

Állok egy X fesztivál Y standjánál, és figyelem a forgalmat. Az árus bambusz fogkefék, dizájner vászontáskák, kenderrost seprűk meg lebomló mosogatószivacsok társaságában mosolyog. Nemsokára egy vevő felmutat egy komposztálható körömkefét.

Nem látom, hol van ráírva, hogy ez most zéró vészt! – hangzik a kérdés, az árus szempillája se rebben, egyből sorolja a webshop címét, ahol le van írva, hogy mi miből készült és miért környezetbarát. De jó, hogy már ilyet is lehet kapni, fut át az agyamon, majd egyből utána jön a felismerés, hogy ez most nem arról szól, hogyan csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, hanem arról, mennyire divatosak manapság a zero waste termékek, amelyeknél az elsődleges szempont, hogy látszódjon, ez most menő. Ha megnézi a vendég, a szomszéd, az útitárs, akkor egyből lássák, milyen trendi vagyok, ezért fontos, hogy rá legyen írva: Zero Waste.

A legzöldebb megoldás az lenne, ha a mások által kidobott, műanyag körömkefét használnánk amíg lehet, majd ha már teljesen elkopott, találnánk neki egy új helyet és szerepet az életünkben. Nem azzal védjük a természetet, hogy elkezdünk vásárolni menő ökocuccokat, hanem azzal, hogy abbahagyjuk az esztelen, felesleges vásárlást és fogyasztást. Hiába bomlik le a bambusz fogkefe, ha az előállítása, szállítása és értékesítése nagyobb környezeti terhelést jelent, mint a műanyag változaté.

Az első, alapvető kérdés pedig itt is az: ÉN mit teszek a saját életemben, hogy változtassak a Földet pusztító életmódomon? És akkor oktalanná válik a fenti gondolatsor, mert teljesen mindegy, hogy a fesztiválvendég lebomló körömkefét vagy kenderrost szivacsot vesz, a lényeg, hogy én mit teszek. És ha jól belegondolok, körömkefe helyett le is vághatom rövidebbre a körmeimet, szivacsnak pedig jó lesz az a félig elhasznált rongydarab, amit a konyhások most akarnak kidobni a kommunálisba.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s