Borosüvegből fesztiválkulacs

Sokat gondolkodtunk azon, mi lenne az abszolút minimalista, újrahasznált, de egyben praktikus tárgy, amit fesztiválszemétből készítünk. A boros, pálinkás és egyéb üvegpalackokra esett a választásunk. Ezekből termel minden fesztivál bőven, ivókulacsra pedig mindenképpen szükség van, ha már túlléptünk a zsugorfóliás PET-palackon.

Néhány rekesz kidobott német kézműves sörös csatosüveg, pár vodkás- meg borosüveg – megvan az alapanyag. A csatos üveg lényege, hogy az üveg nyakán fúrt két mélyedésbe illeszkedik a csat fémtüskéje. Megtanultuk, hogyan kell üveget fúrni (gyémántfejes fúró, alacsony fordulatszám, vízhűtés), majd heteken át kísérleteztünk, milyen (újrahasznált elemekből álló) szerkezettel tudunk tizedmiliméterre pontos lyukat varázsolni egy domború üveg nyakára. A csatnak a kupak-talptüske távolsága lényeges, ugyanis zárt állapotban ez adja meg a feszítés mértékét, ami a kupakot az üveg szájához szorítja. Ha túl messze van, nem lehet lecsukni a csatot. Ha túl távol, akkor lötyög a kupak az üveg száján. A lyuk nem ütheti át az üveg falát, azaz a belső felületétől néhány tizedmilliméterre meg kell állni a fúrással. Ehhez jó ötlet a fúróra buherált távolságtartó, de mi van, amikor minden üvegnek más a vastagsága? Az interneten pedig semmilyen infó nincs erről a témáról…ilyen is van?

Végül a fenti nehézségeket leküzdöttük, sikerült az első néhány üveg megfúrása, a csatok egészséges kattanással zárnak az üvegszájakon, lehet dolgozni a hordozószíjakon és az üveg védelmén. Jó dolog az üveg, de nehéz és törékeny. Ez előbbit bevállaljuk, mert fontos számunkra, hogy ne újonnan vásárolt műanyag ivókulaccsal terheljük a környezetet, az utóbbit pedig meg kell oldanunk valamilyen ütésálló borítással.

Két működő megoldást találtunk: fakéreg vagy textil. A beáztatott, sima fakérget felcsíkozzuk, majd a palack köré tekert újságpapírra ragasztjuk. Lehet később csiszolni, illesztéseket tömíteni, a lényeg, hogy nem reped el a palack ha lekoccoljuk valamivel – a textilnél sem, itt lehet horgolni, használt pulcsi szárát levágni, zsinegbe csomagolni.

Végül túl macerásnak bizonyult a fúrás (áramfelhasználás, fúró pontatlansága), így B megoldásként tudjuk ajánlani a parafadugót, sokkal minimalistább:)

One thought on “Borosüvegből fesztiválkulacs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s