EcoPunk Találkozó: ahol a zéró hulladék a fő téma

Nagyon megörültünk, amikor rátaláltunk az EcoPunk fesztivál oldalára: a bevezető után az az érzése támad az embernek, mintha a Fridays for Future tüntetői összeültek volna néhány marketingessel és profi rendezvényszervezővel. Végre egy igényes, jól kommunikált rendezvény a zéró hulladékról. És a minimalizmusról, a csomagolásmentes életről, a negatív karbonlábnyomról és még sok más fontosságról.

Bár végül nem ajánlottak fel tiszteletjegyet, mégis elmentünk megnézni, mit kínál egy önmagát zöld konferenciának, máshol mozgalomnak leíró rendezvény a zéró hulladék rendezvényszervezés terén.

A fő téma ugye a zero waste volt, de úgy éreztük, inkább a városi, városias embert célozzák meg, kevés program foglalkozott az önellátással, a vidéki gazdálkodás hatáscsökkentésével. Az előadások, workshopok profi képet mutattak, szinte mindent meg lehetett tudni a zero waste mozgalomról, napjaink legaktuálisabb környezeti kérdéseiről, mindezt ismert külföldi és hazai előadók tolmácsolásában. A közönség vegyesnek tűnt: egyrészt itt voltak azok, akiknek mindez már a hétköznapok része, ők inkább csak a közösségi érzés miatt jöttek, de sokkal fontosabb csoportot alkottak azok, akiket tátott szájjal hagyott állva az EcoPunk kicsit noszogató, gondolatébresztő, ténysoroló, átértékelő stílusa. Ez egy roppant fontos eszköz, tudatformálásból csillagos ötös a rendezvénynek!

Maga a rendezvény zöld programja már nem érte el ezeket a magasságokat: bár igyekeztek komposztos edényeket is kihelyezni, a teljes körű tájékoztatás hiánya miatt ezekben volt elég nem odavaló szemét, ráadásul kénytelenek voltak szelektív, sőt, kommunális kukákat is kihelyezni, mert a közönségtől azért nem lehet elvárni a zéró hulladék magatartást. Vagy mégis? Bízunk benne, ezt a kérdést sikerül a jövőben a szervezés előkészítésébe belevenni.

A közönségből csak a hardcore mag hozott saját poharat, tányért, a többiek az ellentmondásos papír étkészlettel egyensúlyoztak, amit aztán nem tudtak hová dobni (a hő- és vízálló papírpohár teljesen lebomlik a komposztban?). A megkérdezettek közül a legtöbben egyetértettek azzal, hogy az étel minőségi és finom volt (fontos!), de nagyon drága. A kiköltözött Lepénytanyán kívül más étkezési lehetőséget nem találtunk, bízunk benne, hogy csak azért, mert a többi versenyző nem tudta teljesíteni a szigorú zéró hulladék feltételeket.

A fürdők és a budik építésével nagyon el voltak maradva, a fesztivál első napján még egyik sem volt kész. A fürdő vízellátását aggregátor segítségével biztosították, zöld áramforrásokat nem láttunk a környéken. A helyszín olyan tekintetben problémás, hogy bár gyönyörű, de tömegközlekedéssel szinte elérhetetlen: Budapestről két átszállással lehet busszal eljutni Terénybe, emiatt érdekes lehet a jövőben a kerékpáros közlekedés népszerűsítése (pl. kerékpáros belépő féláron), ill. a saját buszjárat megszervezése.

Összességében jó érzés volt egy olyan rendezvényen részt venni, ahol a zöld gondolkodás teljes prioritást élvez. Ha a szervezés és infrastruktúra, valamint kommunikáció is megkapja ezt a támogatást, akkor az EcoPunk jogosan lehet az egyik első rendezvény a magyar Zéró Hulladék Fesztiválok csoportjában.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s