Samsara Fesztivál

A Rendezöldj! sátra a Samsarán

Immár harmadik alkalommal vettünk részt fesztiválzöldítő szervezetként a Samsara Fesztiválon. A Rendezöldj! javaslatára kezdtek bele idén egy zéró hulladék kampányba, de sem az előkészítésbe, sem pedig a lebonyolításba nem vonták be a szervezetünket, továbbá semmiféle szóbeli vagy írásos megállapodás nem született, hogy vezényeljünk le egy zéró hulladék kampányt vagy kezeljük a fesztivál hulladékát. Többszöri kérésünk és javaslatunk ellenére vezették be a szemeteszsákokért fizetendő 10 Euró kauciót, az ebből fakadó nemzetközi botrány részleteiről mindenki tájékozódhat a honlapjukon, ill. az Index Tékozló Homár oldalán, mi nem kívánjuk a továbbiakban kommentálni az ügyet.

Miért fontosak mégis a Samsarán történtek szakmai szempontból? Mert bebizonyosodott a gyakorlatban is, amit az “Útmutató Zéró Hulladék Fesztiválok szervezéséhez” c. kiadványunkban többször nyomatékosítottunk, hogy egy megfelelően előkészített, profi kommunikációs kampány nélkül ne kezdjen bele senki egy zéró hulladék programba, pláne nem egy jegyáron felüli szemétdíj bevezetésével.

Kávékapszulából és motortekercselésből készült fesztiválékszerek

A zéró hulladék alapelve, hogy önkéntes alapon működik, és a vendégeket együttműködő partnerként kell kezelni, nem pedig megszégyeníteni. Vannak fesztiválok, ahol a beléptetésnél biztonsági okokra hivatkozva elveszik a közveszélyes eszközöket: az alkoholt és az üvegpalackokat , de azt mindenki tudja, hogy a háttérben az húzódik meg, hogy a vendég vásároljon csak ezer forintos sört a fesztivál saját kocsmájában, ne pedig negyed áron a közeli vegyesboltban. Nem lehet ugyanezt az elvet alkalmazni egy zéró hulladék fesztivál esetén, azaz megtiltani az egyszer használatos csomagolóanyagok behozatalát a területre. Vagyis lehet, de ezzel a lépéssel kezdődik az addig együttműködő vendégsereg elidegenítése. Egy szemeteszsákért elkért kaució újabb ellenérzést szül, így aztán hiába az írásbeli felhívás és szóbeli tájékoztatás, a vendégek többé nem érzik magukénak a hulladék kérdését.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s