Malom Fesztivál

A tavaszi “Egy nap városi ökobandázás”-on találkoztunk a Malom Fesztivál két szervezőjével, akik a Zéró hulladék fesztiválok c. előadásunkra érkeztek. Nagy örömünkre meghívtak minket a rendezvényükre, amit immár hatodszor szerveznek meg a szerbiai Orom község határában. Bár éppen Gyüttment-építőtáboroztunk, szűk három napra mégis el tudtunk szakadni, hogy megnézzük életünk első külföldi fesztiválját szakmai szempontból. Kellemes meglepetés ért minket, hisz lépten-nyomon látható volt a építés és a dekor során alkalmazott újrahasználat és lebomló alapanyag felhasználás.

A Malom Fesztivál szervezői komoly kihívással küzdenek a szelektív hulladékgyűjtés terén, mivel Szerbiában nincsen hivatalos újrahasznosító rendszer – ennek ellenére mindent megtesznek, hogy a vendégek legalább a papírt, fémet és műanyagot külön gyűjtsék.

Feltett szándékuk, hogy a jelenlegi TOI-TOI rendszert alomszékekre cseréljék, valamint a hulladéktermelést csökkentsék. Példamutató a vizuális kommunikációjuk – a területen mindenhol nagy gondot fordítottak a hulladékkal kapcsolatos tájékoztató táblák elhelyezésére, a házirend kiírására. Az egy fesztiválra jutó zéró hulladék árusok száma talán itt volt idén eddig a legmagasabb: bioszappanok, kenderrost táskák, gumiabroncs-övek standjai sorakoztak mindenhol, inspiráló ötleteket adva sokunknak.

A reggeli szemétgyűjtés, a lebomló szappantartók újratöltése és az éjszakai szalmabála égetés még lehet, hogy megoldandó feladat, ahogyan a vendéglátósok és kempingezők szelektív szemetesei is. De ezektől függetlenül jó volt látni, hogy teljesen függetlenül a mainstream zero waste fesztiválötletektől mennyi mindent tehet egy szervezőcsapat, ha elkötelezett a környezetvédelem mellett.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s