Gyüttment konyha

This image has an empty alt attribute; its file name is 68936528_2708764482488853_5484189258602250240_o.jpg

Az egyik legjelentősebb hulladékforrás egy fesztiválon az étkezés, étkeztetés (és itatás). Az évek során bebizonyosodott, hogy ez nem csak egy elhanyagolt területe a fesztiválszervezésnek, de megfelelő szakmai háttérrel és előszervezéssel jelentős bevételi forrása is lehet bármelyik rendezvénynek.

This image has an empty alt attribute; its file name is img_20190818_131019_1.jpg

Hagyományosan egy fesztivál meghirdet adott számú “vendéglátós” placcot, ide kivonul többek között a büfés, a lángosos, a palacsintás és a kürtős kalácsos, majd megegyezés szerint fizetnek a fesztiválnak cserébe azért, hogy egy éhes és legfőképp könnyen nyíló pénztárcával flangáló tömegnek kínálhatják 24 órában a ételeiket, italaikat. Ennél a megoldásnál a zéró hulladék szabályzatot úgy meg megírni, hogy a vendéglátós feleljen azért, milyen csomagolásban, tálalásban és kiegészítőkkel kínálja a termékeit. Ma már alap, hogy tilos az egyszer használatos műanyag alkalmazása, azaz nincs fehér műanyagpohár, zacskózott műanyag evőeszköz vagy tányér, de oda kell figyelni a ketchupos tégelyekre, alufóliára meg a kávétejszín kiszerelésére is. A lelkiismeretes fesztiválok repohárral és elmosható tányérokkal készülnek ilyenkor, mert tudják, a papír hiába bomlik le, az előállítása jóval nagyobb környezeti terhet jelent, mint ha továbbra is műanyagot használnának. De arra még nekik sincsen megoldásuk, hogyan kezeljék a vendéglátással kapcsolatos áruforgalom emisszióit, a külföldről importált élelmiszerek ökolábnyomát, a nem méltányos kereskedelemből származó kávé/kakaó vagy a nem fenntartható gazdálkodásból beszerzett alapanyagok kérdését.

This image has an empty alt attribute; its file name is img_20190828_080327.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is img_20190822_111239.jpg

A Gyüttment Fesztivál ezzel szemben a kezdetektől fogva igyekezett az étkeztetést saját szervezésben megoldani. Az építőtábor és a fesztivál alatt egyaránt külön gépjármű, valamint zéró hulladék témában képzett beszerzők biztosították, hogy ne csak mérjük az étkezéssel kapcsolatos CO2e kibocsátást, hanem szigorúan törekedjünk a csomagolásmentes beszerzésre, valamint a helyi, bio és öko alapanyagok előnyben részesítésére. Természetesen nem lehet mindent az autó csomagtartójába ömlesztve beszerezni, így a fűszerek, különleges alapanyagok, extra kívánságok továbbra is eredeti csomagolásukban, a helyi bolt polcairól érkeztek, ezeket a konyhai zéró hulladék felelős vette át, majd felbontotta, tárolóedényekbe töltötte, a csomagolást pedig megtisztítva és rendszerezve átadta a dekorosoknak vagy építőknek újrahasználatra. A használt sütőolaj kezelésére számtalan mód létezik, mi úgy döntöttünk, támogatjuk a Gyüttment kezdeményezését, miszerint az általunk termelt, használt olajokból szappant, ill. mécseshez lámpaolajat állítunk elő a következő fesztiválra. Alapvető szempont, hogy a konyhafőnök és a szakácsok értsék és támogassák a zéró hulladék kezdeményezéseket. Szerencsénkre idén János bá, Géza Bá és Pável Csongi személyében szuper csapat állt össze, akik nem csak a fesztivál alatt figyeltek oda a környezetre, hisz zéró hulladék szemléletben élik a mindennapjaikat amúgy is.

This image has an empty alt attribute; its file name is 69363595_2708757255822909_59526876627992576_n.jpg

A helyi, termelői beszerzés sem egyszerű feladat ma Magyarországon. Próbáljunk csak meg egy átlagos, vidéki faluban házi tejet, tojást, zöldséget, gyümölcsöt venni – valószínűleg elküldenek a helyi boltba, ahol jó eséllyel olasz szőlő és spanyol paprika fonnyad a rekeszekben, még augusztusban is. Arról nem is beszélve, hogy a helyiek jelentős része is itt szerzi be az élelmiszereit. Egy zéró hulladék fesztiválnak emiatt legalább fél évvel a rendezvény előtt el kell kezdenie felkutatni és lebeszélni a helyi/termelői beszerzési forrásokat, ahogy tette ezt a Gyüttment is idén. Így sikerült utánfutónyi burgonyát és káposztát, csomagtartónyi frissen szedett háztáji barackot, malomzsákban árult lisztet és sok más alapanyagot beszerezni. Az idei évben nem vásároltunk, ill. használtunk tengeri halat és pálmaolajat tartalmazó élelmiszereket, ill. a kávét és teát a Gyüttment Teaház kizárólag fair-trade forrásokból szerezte be.

This image has an empty alt attribute; its file name is img_20190822_193616.jpg

Egy vendég szempontjából viszont hogy néz ki a Gyüttmenten az étkezés? Alap esetben mindenki hozza a saját tányérját és étkészletét, amelyet négy fázisú (1. fahamu a súroláshoz, 2. hideg víz az elő-öblítéshez, 3. szappanos forró víz a fertőtlenítéshez, 4. hideg víz az utó-öblítéshez), folyóvízmentes, közösségi mosogatókban moshatott el. A szürke, vegyszermentes szennyvizet a területen szikkasztottuk el, a vízcseréről egy lelkiismeretes és lelkes zöld csapat gondoskodott. Akinek nem volt edénye, az kaució ellenében bérelhetett retro porcelántányért, befőttes üveget és fém étkészletet, bögrét meg kulacsot pedig lehetett vásárolni a Megymag Boltban. Ha valaki maga szeretett volna főzni, akkor a szabadtéri közösségi konyhán ezt megtehette, ahol három férőhelyes, önkéntesek által épített vályog rakétakályhák várták a profi zéró hulladékosokat, no meg a tanulni vágyókat. Jó volt látni sütés-főzés közben a folyamatos kihasználtságot és közösségépítő beszélgetéseket.

This image has an empty alt attribute; its file name is img_20190822_122130.jpg

Az ételmaradék kezelése sokat elárul egy fesztivál környezetvédelmi hozzáállásáról. Alap esetben azt szoktuk javasolni, hogy legalább komposzt gyűjtő legyen a konyhán és a közösségi mosogatóknál, az ételmaradék külön gyűjtése állatoknak már non plus ultra. Ehhez képest a Gyüttment még minket is meglepett, amikor egyik konyhai önkéntesük “Lovaknak és szamaraknak” ill. “Kutyáknak” feliratú edényeket helyezett ki a moslékos és komposztos tárolók mellé. Milyen igaza volt! A kutyatulajdonosok így bio, termelői és finoman főzött maradékot adhattak a kedvenceiknek, a vendégek néhány lova dinnyehéjban és almacsutkában dőzsölt, a moslékot pedig a helyiek szállították boldogan haza a disznóknak. Az alapszabályt pedig mindenki igyekezett betartani, sorrendben:

This image has an empty alt attribute; its file name is img_20190822_105308.jpg
  1. Annyit kérjél/merjél, amennyit biztosan elfogyasztasz!
  2. Ajánld fel másnak!
  3. Tedd el későbbre!
  4. Helyezd az ételmaradékos edénybe!
  5. Helyezd a komposztos edénybe!
  6. Semmilyen körülmények között ne dobjál lebomló hulladékot szelektív vagy kommunális konténerbe!

Egyre nagyobb figyelmet kap a rendezvényeken a fine dining, azaz minőségi étkezés. Míg hagyományosan a “vásári büfé” gyors, ízfokozókkal bőven megszórt, kolbászzsírban alaposan átsütött, műanyagtálcán kínált élelmiszereket kínál, Magyarországon ma már egy nyári zenei fesztivál közönsége elvárja a vegán menü opciót, az igazságos fejadagot, az többszörös árért cserébe a minőséget, valamint legújabban az ökologikus hozzáállást és a fenntartható megoldásokat. Felmérések szerint külföldön a higiénia és szervezési kérdésekkel kapcsolatos kritikák után egyből az étkezés következik, jellemzően a fajlagosan túltolt árakat, az igénytelen és egészségtelen alapanyagot, valamint a kiszolgálás körülményeit emelik ki, mint legnagyobb hiányosságokat. Az étel tehát marketingtéma lett fesztiválszempontból: elvárás a minőségi, finom és fenntartható forrásból származó tál, amely egy elkötelezett Zéró Hulladék program támogatásával szinte a semmiből elő tudsz teremteni. Az idei Gyüttment igyekezett túlteljesíteni ezeket az elvárásokat, és már az építőtábor alatt, ill. az önkéntesek étkeztetésénél ugyanazt az alapelvet alkalmazta, mint a vendégeknek főzött ételeknél. Ez pedig nagyon egyszerű: az étel legyen finom, egészséges és környezetbarát.

This image has an empty alt attribute; its file name is 69362325_2708754509156517_4783036727998545920_o.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s