Gyüttment Fesztivál 2019 – Az ország első szelíd fesztiválja 

Amikor idén tavasszal, több száz pályázat közül kiválasztották a Gyüttment Fesztivál helyszínét, még fel sem merült, hogy a szekszárdi Sötétvölgy térerőmentes területe alapvető kérdéseket vet majd fel a lebonyolítás során. Abban már hamarabb egyetértés született, hogy az zöldítés következő, kézenfekvő lépése az energiát és a hangosítást fogja érinteni, így megszületett a döntés: kizárólag unplugged, akusztikus koncertek lesznek. Ezt egyrészt a helyi áramellátás korlátozott teljesítménye indokolta, másrészt pedig a természetvédelmi terület és a zajszennyezés összeférhetetlensége.

A térerő viszont továbbra is nulla volt szinte az összes tervezett helyszínen, így felmerült a mobil adótorony, ipari WiFi jelerősítők és egyéb költséges és energiaigényes megoldások alkalmazása. Végül a szelíd fesztiválozás jegyében ezt sem kellett kigazdálkodni, a szervezők egy pad és néhány pokróc segítségével berendeztek egy kommunikációs irodát a dombtetőn néhány évszázados bükkfa árnyékában, egyetlen autó akkumulátorhoz erősített mini WiFi antennával, ami pont elég volt a legszükségesebb emailezéshez és telefonáláshoz. A bázissal kézi rádiókon tartották a kapcsolatot, így nem volt ritka esemény azt hallani a központi irodában, amint valaki a facebook-üzenetét diktálja a rádióba. A visszajelzések alapján mind a szervezőknek, mind pedig a résztvevőknek az volt a véleménye, hogy valóban nehezebb az élet térerő nélkül, de ha jól belegondol az ember, akkor bármi megoldható nélküle, ez csak hozzáállás és szervezés kérdése – ahhoz pedig, hogy rádöbbenjünk, valójában mennyire függünk azoktól az eszközöktől, amelyek fontosságát gyakran tagadjuk, egy térerőmentes, szelíd fesztivál kell. 

Gyüttment 2019, fesztiváliroda

Az energiafelhasználás további csökkentése érdekében a szervezők maximalizálták a hűtők és sörcsapok számát, a fesztiváliroda bojlereit pedig kikapcsolták. Az energiatakarékos LED lámpafüzérek többnyire napelemről szolgáltatták az éjszakai világítást, így a telefontöltők és kéziszerszámok mellett nem sok fogyasztója volt a helyi hálózatnak. A rendezvényt követő teljes karbonlábnyom-számításban figyelembe veszik majd a teljes áramfogyasztást ugyanúgy, mint a főzéshez használt PB gáz mennyiséget, ill. az egyéb emissziókat. Egy fesztivál energiafelhasználásának nagy része jellemzően a hangosításból és a színpadtechnikából fakad. Ennek ellenére számtalan ellenvélemény megfogalmazódott a döntés körül, a téma pedig felkeltette a média érdeklődését – az ATV még egy stúdióbeszélgetésre is behívta a Gyüttment zenei szervezőit. A végeredmény végül egyértelműen pozitív lett – bár a “zenei ízlések” kategóriában volt egyet nem értés, a hangosítás hiánya egyáltalán nem zavarta a közönséget. A koncertek után ritkán látott örömzenélések alakultak ki a tábortűz körül, amiben a nemrég koncertező zenészek is aktívan részt vettek – ez azért nem egy mindennapi fesztiválélmény. 

A szelíd fesztivál jegyében a Gyüttment idén tovább erősítette elkötelezettségét a társadalmi felelősségvállalás mellett. Helyi szemétszedési akciókkal, a tolna megyei háztáji termelők megkeresésével, helyi zöld szervezetek bevonásával és a szekszárdi lakosoknak nyújtott kedvezményekkel igyekezték erősíteni egyik fő céljukat: a vidéki hálózatok támogatását. A fesztivál szervezői kettő szakmai tiszteletjegyet ajánlottak fel fel a Rendezöldj! által javasolt országos civil szervezeteknek, rendezvényeknek. A több, mint negyven meghívott szervezet közül végül csak hatan küldtek képviselőt, ami a hazai rendezvényipar zöldítése körüli valós támogatottságot is jelzi.

Mindezek után marad a kérdés, ha a Gyüttment volt már zöld, zéró hulladék, majd szelíd fesztivál, merre tovább? Amilyen nagy lépés volt a szemetesek hiánya kettő éve, legalább ugyanakkorának tűnt idén egy térerő- és hangosításmentes fesztivál. Utólag viszont mindkettő egy roppant egyszerű sémára épül: adott egy valóban környezettudatos döntéshozó csapat, és egy aktívan növekvő, a környezetéért tettekkel aggódó fesztiválközönség. A kettő együtt biztosan kitalálja hamarosan a következő lépést.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s