Az alomszék: egy zéró hulladék illemhely

Mobil WC-k a S.U.N Fesztiválon

Az alomszék, mint a megoldás a fesztiválok egyik leggyakrabban kritizált mobil WC rendszereire már évtizedek óta jelen van Magyarországon. Fontos megkülönböztetni a megjelenésében hasonló, de működésében merőben más buditól (pottyantós WC), ill. a vízöblítéses, valódi WC-től (angol WC). A WC szó maga az angol water closet rövidítéséből ered, és eredetileg vízöblítéses megoldásokat jelentett. 

De mi is ez a különbség? 

Angol WC

A vízöblítéses WC-k alkalmanként átlag 14 liter vizet használnak el. Mivel az egyszerűség kedvéért a háztartásokban nem használunk különböző eredetű vizeket, a lakossági közmű hálózaton minden esetben ivóvíz minőségű víz érkezik, ezért könnyen kiszámolható, egy átlagos család évente hány ezer liter ivóvizet pazarol el csak azért, mert nem ismer más alternatívát. Az ivóvíz- és energiapazarlás itt nem ér véget, a WC-ből elfolyó fekete szennyvíz a városi csatornahálózatba kerülve a szennyvízkezelő telepekre érkezik, ahol derítik, tisztítják, ártalmatlanítják, majd a nagy része visszakerül a rendszerbe, a maradék pedig szennyvíziszap formájában továbbra is fejvakarást okoz a hatóságoknak. Ez a folyamat jelentős energiafelhasználással, káros emissziókkal és további ivóvíz pazarlással jár. 

Épülő angol WC telep a 2019-es Samsara Fesztiválon

Budi

A magyar árnyékszék, az ikonikus, széldeszkákból buherált, félig megdőlt fülke a kert végében sem sokkal jobb környezetvédelmi szempontból. A néhány méter mély gödör használattól függően egyszer csak megtelik, utána betemetik, majd ásnak egy újat. A gödörbe kerülő fekália az oxigénhiányos környezetben anaerob bomlásnak (rothadásnak) indul, ez az oka a budi kellemetlen szagának. Az esőzések és a talajvíz áramlásának hatására az anaerob környezetet kedvelő ecoli és más fertőző baktériumok bejutnak a környék vízrendszerébe, sok esetben ihatatlanná téve az addig kristálytiszta kútvizeket. A budiba kerülő szerves anyag nem komposztálódik, hanem rothad, ez a folyamat metánt termel és sokkal lassabb, mint az aerob lebomlás. A végtermék pedig nem humusz, hanem veszélyes anyagokat továbbra is tartalmazó szennyvíziszap. 

Mobil WC és budi a szerbiai Malom Fesztiválon

Alomszék

Telepített alomszékek a HUG Fesztiválon

A gyors és azonnal meginduló komposztálásnak köszönhetően az alomszékbe jutó végtermék nem jut a fentiek sorsára, hanem nagy széntartalmú alommal (forgács, száraz falevél) keverve egyből aerob lebomlási folyamatok indulnak meg benne, aminek egyik legfeltűnőbb velejárója, hogy nem büdös. Ez a fajta lebomlás nem kedvez a patogén kórokozók jelenlétének, így az emberi trágya, WC papír és az alom 1 év múlva televény humusszá alakul, két év múlva pedig biztonságosan felhasználható növények termesztéséhez. Két év megfelelő termofil komposztálás után az alomszék tartalmából nem csak a kórokozókat nem sikerül kimutatni, de a gyógyszermaradványok, egyéb vegyi anyagok is lebomlanak

Hogyan használd? Alomszék feliratok, Samsara Fesztivál

Partner szervezetünk, a KomposzTOI már évek óta fejleszti és gyártja a különböző alomszék rendszereit. Idén az üzemeltetésük jogát a Rendezöldj! nyerte el, mi pedig a legtöbb újítást, változtatást a társadalmi tudatformálás terén láttuk szükségesnek. Több fesztiválon hirdettünk “nyílt órákat”, amikor bárki megnézhette, ill. kipróbálhatta, milyen egy alomszék ürítése, tisztítása. Kivétel nélkül mindenki egyetértett abban, hogy meglepően szagtalan a művelet, a fából készült alkatrészek pedig könnyedén tisztán tarthatóak. Az alomszékek használatáról és működésük alapjairól feliratokat gyártottunk, a workshopjaink keretében pedig komposztálós kvízben mérhették össze tudásukat az érdeklődők. Legnépszerűbb újításunk mégis a további

Alomszék belső, HUG Fesztivál

“szagtalanítás” maradt – ha a vendégek nem szórnak elég forgácsot dolguk végeztével a nyílásba, akkor a vájtorrúak bizony felfedezhetnek némi WC-szagot -, ezért rendszeresen kezeltük a tartályokat és a felületeket az Enviferment által gyártott EM készítménnyel, amely gyakorlatilag egy lebontó baktérium koncentrátum (mikrobiológiai törzsoldat), ami jelentősen felgyorsítja az aerob lebomlás folyamatát, megelőzi a kellemetlen szagokat, ráadásul a legyek sem szeretik! A VIP alomszékekhez még pluszban füstölők is kerültek, bár a szerkezetek tűzveszélyessége miatt ehhez jövőre más megoldást kell kitalálnunk. 

Telepített angol WC-k, Samsara Fesztivál
“Terpesztős” latrina összeszerelése, Samsara Fesztivál

A fesztiválokon mindenhol sikeresen szerepeltek az alomszékek, a Samsara Fesztiválon pedig még ad hoc közönségszavazás is volt: a fesztivál által épített vízöblítéses angol WC-komplexum és kísérleti párja, egy földbe ásott latrina (szigetelésmentes gödör fölé helyezett fémrács) versenyzett a KomposzTOI alomszék sorával. Aki ott volt, láthatta, hogy míg a messziről bűzölgő gödör, valamint az állandóan elduguló és túlfolyó angol WC-knél volt valamennyi forgalom, addig az alomszékek előtt hosszú sorban várták a vendégek, hogy egy “civilizált” helyen végezhessék dolgukat. Persze voltak kritikák is az alomszék rendszereket illetően, így jövőre jobban oda kell figyelni az alomnak használt forgács, ill. az egyszerű WC-papír folyamatos ellátásának biztosítására. Idén gyakran fordult elő, hogy a több köbméter faforgács elfogyott (nagy baj nem történt, hisz a szalmatöret vagy a száraz avar ugyanúgy megfelelt alomnak, csak éppen egy kicsit macerásabb a kezelése), vagy éppen illatosított WC-papírt sikerült csak beszerezni (a friss fenyő- és avar illat mellett zavaró volt a legtöbb vendégnek a mesterséges, öblítő-szagosítású papír).

Teltház, Samsara Fesztivál
Feladatlista takarítóknak, KomposzTOI üzemeltetés

Az alomszékek deponálóját a Gyüttment Fesztiválon a helyi hatóságokkal egyeztetve a területen jelöltük ki egy olyan részen, ahol nincs a közelben vízfolyás vagy gyalogos forgalom. A szalmával rétegesen fedett, átforgatott almot az egyéb komposzttal (konyhai hulladék, papír, egyéb lebomló anyagok) együtt deponáltuk, valamint talajmintákat vettünk előtte és utána, hogy egy külön projekt keretében meghatározzuk a talajt ért esetleges hatásokat. 
Teljesen zéró hulladék megoldás az alomszék? Természetesen nem. Mint azt manapság oly sok újdonsült szakértő megállapítaná, az alomszékek gyártása, alapanyag-használata, szállítása és használata mind-mind környezeti hatásokkal jár. A jövőben ezért kiemelten foglalkozunk az újrahasznált anyagok alkalmazásával, a gyártás és szolgáltatás során fellépő karbonlábnyom semlegesítésével ill. a felhasználás során lehetséges zéró hulladék megoldások megismertetésével.

Takarítási napló, KomposzTOI alomszékek

Mert ugye az egyik legnagyobb kárt a vécézéssel a papír felhasználásával okozzuk. Tudtad, hogy egyetlen tekercs WC papír előállításához 140 liter vizet használnak el? Vagy azt, hogy a jelenleg kapható WC papírok többsége kivágott, elsődleges faanyagból, nem pedig újrahasznált papírból készül? A megoldás lehet a papírt vízzel helyettesíteni – de ez már legyen egy másik poszt témája.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s