Gyüttment Fesztivál 2019: hulladékgazdálkodás

A szervezők a médiában a Gyüttment védjegyeként emlegetett zéró hulladék koncepciót idén tovább fejlesztették. A zéró hulladék építőtábor mellett a fő hangsúlyt a hitelesség támogatására, a kommunikációra és a tudatformálásra helyezték, ezek külön programként szerepeltek a zéró hulladék akciótervben. A Rendezöldj! munkacsoportja a Gyüttment kommunikációs csapatával együtt már 8 hónappal a fesztivál előtt megkezdte az online felkészítést. A fesztivál során a beléptetésnél és az infópultnál volt zéró hulladék tanácsadás, a bevezető utakon pedig végig újrahasznált anyagokból készült tájékoztató feliratokat helyeztünk el. A Használd újra! nevű workshopunknál összesen 46 ember készített valamilyen ékszert, díszt vagy használati tárgyat fesztiválszemétből, és még kerékpáros telefon töltésre is volt lehetőség (bár térerő híján nem volt sok lemerült telefon). 

Rendezöldj! workshop

A területbejárások és az építőtábor alatt gyűjtött, nem a fesztivál által termelt 73 kg helyi szemetet saját költségen elszállítottuk a helyi hulladékudvarba. 

A fesztivál saját hulladékát az előkészületek, az építőtábor, a rendezvény és a bontás alatt végig külön gyűjtöttük, a végén pedig egy nagy és lelkes csapattal gondosan átválogattuk. Ebben benne van a szervezők, a konyha/kocsma/teázó és az önkéntesek, szolgáltatók által termelt hulladék ugyanúgy, mint a vendégek és látogatók hátrahagyott szemete. Az egyes szemétfajtákat szétválogatva ezek utólag könnyen beazonosíthatók, ugyebár a két kilós kávés zacskó feltehetőleg a teázóból, míg a nejlonba csavart használt papírzsepi egy vendég sátra mellől került a közösbe. 

Gyüttment 2019 hulladékválogatás

Lássuk a statisztikákat:

Szelektív

A 208 db, 0,12 m3 PET palackot megtisztítva, tömörítve az Alisca Terra Kft. szelektív hulladékudvara vette át. A PET-palackok nagy részét a vendégek és az önkéntesek hozták, jellemzően az utazás alatt vették, a helyszínen a Rendezöldj! sátránál ezeket ingyen becseréltük üvegpalackra. A PET palackokra külön fókuszáló kommunikációs kampány ilyen tekintetben nem volt sikeres, ennél jóval kevesebb PET-re számítottunk. 

A 92 darab alumínium italos doboz nagy részében eredetileg sör volt, ebben sajnos nagy részt az építőtábor résztvevői a ludasak, ezt megelőzendő a jövőben már a legelső napokban is meg kell szervezni a rekeszes, ill. csapolt sör helyi árusítását. A tömörített, zsákolt ALU dobozokat (a minimális egyéb fémhulladékkal együtt) a helyi MÉH telep vette át. 

Az 51 db TETRAPAK doboz nagy részét a konyha, a kocsma és a teázó termelte, mivel nem sikerült helyi termelői tejet szerezni, így a főzéshez és kávékhoz szükséges tejet kénytelenek voltak a helyi boltból dobozosan beszerezni. Megoldás lehet jövőre a konyha tej-beszerzésének támogatása, ill. A TETRAPAK és egyéb papír-alu italos dobozok újrahasználata a dekorban vagy az építkezésben. A dobozok a szelektív udvarba kerültek. 

15 nagy kávés zacskót találtunk a közös szemétben a végén, ebben a kocsmát és a teázót kell legközelebb támogatni, hol tudnak csomagolásmentes, nagyobb kiszerelésű kávét beszerezni. Egyelőre a szelektív frakcióba kerültek a tasakok, de újrafelhasználásuk nem egyértelműen biztosított. 

A 60 db fűszeres tasak, teavaj csomagolás és egyéb alu-papír-műanyag kombó sajnos már nagyrészt a Rendezöldj! sara, hisz már tavaly is tervben volt, hogy a konyha fűszer igényét felmérve, előre segítünk beszerezni a megfelelő mennyiségű és minőségű, csomagolásmentes fűszert. Ez nem sikerült, így fordulhatott elő, hogy minden igyekezetünk ellenére 200 g-os teavajakat és 20 g-os fűszereket volt kénytelen venni a konyha. Ezek a szelektív frakcióba kerültek, bár újrafelhasználásuk Magyarországon nem biztosított. 

Az egyéb külön gyűjtött hulladékok közül említést érdemel 1,7 kg elektronikai hulladék, 0,3 kg használt elem, 0,8 kg fénycső és 6,5 kg egyéb veszélyes hulladék (festékes doboz, vegyszeres flakon, használt olaj), ezeket külön elszállítottuk a Depónia Nonprofit Kft. telephelyére.

Újrahasználat

A teljes hulladékmennyiségből sikerült 6,8 kg műanyagot és fémet félretenni további felhasználás, újrahasználat céljából. (Műanyag vödrök, konzerves dobozok, ételhordók, tubusok és egyéb edények) 

Külön gyűjtöttük a 28 db 3 literes gyümölcslés zacskót, ezek láthatólag komoly anyagfelhasználással készültek, jelenleg keressük az újrahasználatuk lehetőségeit. Megoldás lehet, ha ezeket pénzért vette a fesztivál, akkor legközelebb legyen az a vásárlás feltétele, hogy a csomagolást visszaveszi a termelő. 

A műanyag zacskókat és fóliákat külön gyűjtöttük – a még használható darabokat (8 kg) elpakoltuk jövőre, a szakadt, használhatatlan példányokat(4 kg, 50 liter) pedig elszállítottuk a Design Hulladékgazdálkodási Kft. kecskeméti telepére, ahol szemetes zsákokat gyártanak majd belőle, amit vissza tudunk vásárolni jövőre. 

Az ép üvegpalackokat és befőttes üvegek kezelését a fesztivál egyik önkéntese vállalta, tanyáján ezekre állandó szükség van befőzésekhez, eltevésekhez. A tört üveget (14 kg) külön gyűjtöttük, majd elraktuk későbbi kemence építéshez. 

A szervezők és szolgáltatók részéről kiemelten figyelni kell a jövőben arra, hogy ha már a vendégek, résztvevők felé ilyen szigorú hulladék-szabályokat kommunikálunk, legalább mi ne járuljunk hozzá a kommunális frakció növeléséhez. A Gyógyító térről beérkező egyszer használatos masszáskendők, a mindenhol heverő söröshordó-kupakok és teamécses tartók, a gyerekek kincsvadászata után a bokrok alatt maradt üvegek és papírok, az amúgy újrahasználható mosogatószivacsok, öreg filctollak és az árusok laminált reklámanyagai mind azt bizonyítják, hogy még hosszú út áll előttünk a magunk és mások tudatformálásának útján. Ezeket a hulladékokat elrakjuk jövőre, a felhasználásukra várjuk a jobbnál jobb ötleteket, elsősorban azoktól, akik ezeket hátrahagyták!

Komposzt

Bár nem tartozik szigorúan a szemét kategóriába, mégis itt említjük meg azt a kb. 2160 liternyi lebomló hulladékot, amelyet EM mikrobiológiai készítménnyel kezelve, belocsolva egy helyben kialakított komposztáló prizmába helyeztünk el (konyhai zöldhulladék, papír, karton, pamut, gyapjú, lenvászon, egyéb ételmaradék, fahulladék, hamu, lebomló cigicsikk, stb.)  Ez jelentős szám, ha belegondolunk, hogy ezt a frakciót minden más, “normális” fesztivál egyszerűen a kommunális kukába dobja. 

Kommunális 

A kommunális frakció a legvégére maradt, ez a valódi hulladék, amely minden igyekezetünk ellenére deponálásra vagy égetésre kerül. A teljes tömeg 6,3 kg (ebből 2,3 kg cigarettacsikk), ez félig megtöltött egy 120 literes kukát, amelyet átadtuk a helyi hulladékkezelőnek, a mennyiséget pedig figyelembe vesszük a karbon lábnyom számításánál. 
A kommunális hulladék térfogatának komoly részét a szalmabálák csomagolása jelentette, ezt a silány minőségű műanyagot lehetetlen szétválasztani a szalmától, mert minden mozdulatra mikroműanyag szemcsék törnek le róla. A jövőben figyelni kell arra, hogy milyen bálákat szerzünk be (a bálamadzag egy jobb választás), ill. a hálót már a legelején, óvatosan le kell fejteni és az eladónak visszajuttatni. 

One thought on “Gyüttment Fesztivál 2019: hulladékgazdálkodás

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s