A Gyüttment karbon lábnyoma

Megérkeztünk a legellentmondásosabb témánkhoz, az idei Gyüttment Fesztivál CO2 kibocsátásához.

Hogy ne kelljen lejjebb görgetni, itt elárulom: 96,4 tonna CO2e lett a végeredmény!

Ez nem a rendezvény környezetre gyakorolt hatása, még csak nem is ökológiai lábnyom, csupán a tevékenységeink következtében a légkörbe kibocsátott káros anyagok szén-dioxidban mért egyenszáma. Ebben benne van a látogatók fogyasztása, oda-vissza utazása, az építőtábor és a bontás áruszállítása és vízfogyasztása, a villamos áram, a főzéshez használt gázmennyiség, a szervezők közlekedése és még sok más, nehezen mérhető tétel. A számításhoz a Creative IG Tools nevű online szoftvert használtuk, amelyet kimondottan rendezvények hatásmérésére fejlesztettek ki.

De lássuk a statisztikákat, amelyek a fenti hihetetlen számot adták.

A méréseket 2019 január 1 és szeptember 1 között végeztük. A szervezők januártól kezdték el az aktív munkát, és felírták az ezzel kapcsolatos áramfogyasztást és a területbejárásokhoz megtett kilométereket. Az építőtáborban ugyanúgy tovább számoltuk a résztvevők és beszerzők közlekedésének kibocsátásait, valamint az áram- és vízfogyasztást. A szoftverben a rendezvényt mint egy kültéri, kis méretű, egy zenei színpados fesztivált adtuk meg. A vendégek létszáma ezer főben lett meghatározva, ezt napi bontásban igyekeztünk árnyalni, ill. még ehhez jön az építés és bontás alatt a területen tartózkodók száma, az előadók, szolgáltatók, önkéntesek, szervezők létszáma. Az augusztus 5-31 időszakra vetítve – ez 26 943 embert jelent, ha összesítjük az egyes napok létszámait.

Az energiafelhasználáshoz nem sok mindent tudtunk írni – szelíd fesztivál lévén a legnagyobb fogyasztó, a hangosítás nem fogyasztott, így a közel egy hónap alatt 1200 kWh-ot fogyasztott a rendezvény. Ehhez jön még 380 liter PB gáz, más energiaforrást nem használtunk. A vízfogyasztás 92 m3 lett, a hulladéktermelést pedig már részleteztük az előző posztban, a karbon-lábnyom számlálónak viszont ezt is meg kellett adni.

Az utazás felmérése jelentette a legnagyobb kihívást. Összesen 558 személyt sikerült megkérdezni arról, mivel utazott a fesztiválra (autó, vonat, busz, kerékpár, gyalog, ló, egyéb), ha autóval akkor abban hányan ültek, illetve hány km-t tett meg a retúr út során. Könnyen belátható, hogy pontos számokat sosem tudunk majd, mert minden autónak más a károsanyag-kibocsátása, a vonatok sem mind villanyosak, tehát legjobb esetben is csak közelíteni tudunk. A megkérdezettek 0,8%-a jött gyalog ill lóháton, átlag 20 km-t tettek meg. Egy százalék alatti a repülővel érkezők aránya, bár leginkább ők dobják meg a kibocsátási számokat. Vonattal 3,7% érkezett, a vasútállomás távolsága lehet az ok, hogy ez ilyen alacsony. Jó hír, hogy jelentősen emelkedett tavalyhoz képest a bicajosok száma, idén 4,6% választotta a kerékpárt, és átlag 246 km-t tekertek a részvételhez. Volánbusszal 12% érkezett, átlag 170 km-es távolságból. Végül igen magasra, 80%-osra jött ki az autóval érkezők aránya, akik átlag 326 km-t vezettek, hogy eljussanak a Sötétvölgybe, igaz kimagasló, 3,2%-os telítettséggel (öt üléses személyautókra számolva).

Az összes fenti területen még bőven lehet javítani, de kétségtelen, hogy a kibocsátásokért elsősorban a közlekedés a felelős. A jövőben fontos szempont lehet a Gyüttment számára, miként tudja a teherforgalom, ill. a résztvevők autóhasználatának csökkentését tovább támogatni.

Érdekel a téma? Csatlakozz a Rendezöldj! csapatához, ahol csak a hiteles és lelkiismeretes környezetvédelemben hiszünk. Ha látod, miért fontos és hatékony eszköz a rendezvényzöldítés a klímavédelemben, szeretsz emberek és szabadidős tevékenységek között mozogni, akkor jelentkezz a ron@megyesulet.hu email címen egy rövid bemutatkozással!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s